Θηλασμός | Ψυχολόγος - Sex therapist, Κοκορομύτη Μαίρη, Ναύπλιο

Θηλασμός

Κοκορομύτη Μαίρη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Sex therapist • Μαΐ 20, 2020

Πώς μπορεί ο θηλασμός να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Θηλασμός

Η εγκυμοσύνη, η προσμονή, ένα μωρό, ένας νέος ρόλος... Διαφορετικές απαιτήσεις και δυναμικές αναπτύσσονται όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα. Τόσα νέα πράγματα που χρειάζεται να αφουγκραστεί ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα και γυναίκες που θεωρούν πως είναι πραγματικά προετοιμασμένες, σε όλα τα επίπεδα, συναντούν δυσκολίες. Μία από αυτές είναι ο θηλασμός και η επίδρασή του στη σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί αυτή η πανάρχαια πρακτική να αποτελεί βαθιά και πλούσια σε συναισθήματα εμπειρία για κάθε γυναίκα, όμως η επίδρασή της στη σεξουαλικότητα συχνά αγνοείται.


Όταν μία γυναίκα θηλάζει, πιθανόν να αναπτύξει μερικές σεξουαλικές δυσκολίες, που μπορεί να σχετίζονται με ορμονικούς παράγοντες, σωματική δυσφορία, κούραση, ψυχολογικούς παράγοντες ή ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω. Συνήθως τέτοια ζητήματα είναι προσωρινά και μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Μερικές από τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που θηλάζουν είναι οι εξής:

  • Κολπική ξηρότητα: Καθώς μια γυναίκα θηλάζει,τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Επειδή τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείται ο κολπικός ιστός ενυδατωμένος και υγιής, πολλές βιώνουν κολπική ξηρότητα, κατάσταση που κάνει το σεξ άβολο.
  • Υποτονική σεξουαλική ορμή: Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης σε συνδυασμό με τις μειώσεις των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μπορούν να μειώσουν τη γυναικεία λίμπιντο. Έτσι, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για το σεξ όσο ενδιαφερόταν πριν αποκτήσει το μωρό της. Άλλοι παράγοντες όπως ο μειωμένος ύπνος, η κούραση, το άγχος και η ανησυχία της φροντίδας ενός νεογέννητου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.
  • Πόνος στο στήθος και τις θηλές: Μπορεί να πάρει χρόνο για τις μητέρες και τα μωρά τους να συνηθίσουν το θηλασμό, κάτι που ίσως δημιουργήσει δυσφορία. Γεμάτα στήθη, μπλοκαρισμένοι αγωγοί γάλακτος, nipple blisters, και λοιμώξεις μπορεί να κάνουν το στήθος επώδυνο στην αφή.
  • Κούραση: Επειδή ένα μωρό τρώει κάθε λίγες ώρες, μπορεί να είναι δύσκολο για τις μητέρες να ξεκουραστούν αρκετά. Κάποιες δηλώνουν ότι είναι απλά υπερβολικά κουρασμένες για σεξ.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια γυναίκα που αντιμετωπίζει σεξουαλικές δυσκολίες ενώ θηλάζει; Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις:

  • Χρειάζεται να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας:Οι ορμονικές αλλαγές θα επανέλθουν με το καιρό σε κανονικά επίπεδα, ειδικά όταν το μωρό αρχίσει να θηλάζει λιγότερο. Όταν η προλακτίνη μειωθεί και τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης αυξηθούν, τότε η σεξουαλική επιθυμία και η κολπική εφύγρανση θα αποκατασταθούν.
  • Επικοινωνήστε: Χρειάζεται να είστε ανοικτές με τους συντρόφους σας και να τους εξηγείτε πώς νιώθετε και τι είναι αυτό που χρειάζεστε.
  • Δοκιμάστε ένα λιπαντικό: Ένα λιπαντικό που έχει ως βάση το νερό μπορεί να κάνει το σεξ πιο άνετο, ενώ και τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη είναι επίσης ακόμα μία επιλογή.
  • Δοκιμάστε την επαφή χωρίς διείσδυση:Επικεντρωθείτε σε χάδια και πρακτικές που προσφέρουν σεξουαλική ευχαρίστηση, χωρίς να δημιουργούν δυσφορία.
  • Φορέστε ένα στηθόδεσμο θηλασμού κατά τη διάρκεια του σεξ: Αυτή η επιπλέον «προστασία» μπορεί να ανακουφίσει τυχόν δυσφορία του στήθους ή της θηλής.
  • Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε (όσο είναι αυτό εφικτό): Σίγουρα ο χρόνος ξεκούρασης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολος και πολύτιμος, σκεφτείτε ωστόσο την πιθανότητα να ζητήσετε από το σύντροφό σας, την οικογένεια ή φίλους να σας βοηθούν με κάποιες δουλειές, είτε εξωτερικές είτε του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε χρόνο για λίγο παραπάνω ύπνο.
  • Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε μία μέθοδο αντισύλληψης: Γιατί ακόμα και εάν ο κύκλος σας δεν έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς, ακόμη και τότε μπορείτε να μείνετε ξανά έγκυος.
  • Καλέστε το γιατρό σας ή έναν σεξουαλικό θεραπευτή: Ο γιατρός σας ή ο σεξουαλικός θεραπευτής μπορεί να σας προτείνει λύσεις για την προσωπική σας κατάσταση και τις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζετε εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, χρειάζεται να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι μόνιμα. Μπορεί να μοιάζουν με βουνό μπροστά σε όλες τις υποχρεώσεις, τη φροντίδα του μωρού και τα ξενύχτια που περνάτε, πρόκειται όμως για κάτι που αντιμετωπίζεται. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, όσο χρόνο αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη. Μην συγκρίνεται τον εαυτό σας με άλλες γυναίκες. Καθεμία είναι διαφορετική, άρα χρειάζεται και διαφορετικό χρόνο προσαρμογής. Με τον καιρό όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, αν αισθάνεστε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα σας κατακλύζουν μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν σεξουαλικό θεραπευτή, ώστε να λάβετε τη βοήθεια που έχετε ανάγκη.

Αυνανισμός & Στυτική δυσλειτουργία
Από Κοκορομύτη Μαίρη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Sex therapist 20 May, 2020
Ενημερωθείτε από την ειδικό Ψυχολόγο - Sex Therapist Κοκορομύτη Μαίρη για την επιρροή ή μη που έχει ο αυνανισμός στη στυτική δυσλειτουργία.
Συζυγική Θεραπεία
Από Κοκορομύτη Μαίρη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Sex therapist 20 May, 2020
Ενημερωθείτε από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια - Sex therapist Κοκορομύτη Μαίρη για τη συζυγική θεραπεία & πώς ο γάμος μπορεί να επηρεάσει τη σχέση
Share by: